Vernieuwde EU-Handelsnormen voor Groente en Fruit vanaf 2025

16 sep Vernieuwde EU-Handelsnormen voor Groente en Fruit vanaf 2025

Vernieuwde EU-Handelsnormen voor Groente en Fruit vanaf 2025

De EU introduceert per 1 januari 2025 vernieuwde handelsnormen voor groenten en fruit, gericht op een uniforme toepassing van de wetgeving in alle lidstaten. Deze herziening bundelt de bestaande regels (Verordeningen 543/2011, 1333/2011 en 1666/1999) in twee nieuwe verordeningen: Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2023/2429 en Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2023/2430. Deze aanpassingen zijn bedoeld om de handel te vergemakkelijken, voedselverspilling tegen te gaan en de promotie van EU-producten te versterken.

Deze wijzigingen omvatten onder andere;

Citrusvruchten en bananen

Citrusvruchten zoals limoenen, grapefruits en pomelo’s, en bepaalde bananensoorten vallen vanaf 2025 onder specifieke handelsnormen. Dit betekent dat er strengere product- en aanduidingseisen gelden waarop gecontroleerd wordt.

Aanduiding van oorsprong verplicht

Voor alle producten – inclusief producten buiten de EU-handelsnorm, zoals gedroogde vruchten en gerijpte bananen – wordt het verplicht om het land van oorsprong duidelijk op de verpakking te vermelden. Zo dient het land van oorsprong groter en zichtbaarder vermeld te worden dan andere landsaanduidingen zoals het land van verpakken. Dit om misleiding van de consument te voorkomen.

Verhoging inspectie percentage

De inspectiepercentages voor import en export van producten zoals citrusvruchten en bananen zullen toenemen. Bedrijven moeten hierdoor rekening houden met meer controles van zendingen.

Geen misleidende labels

Verpakkingen mogen niet langer termen als “Premium” of “Superieur” bevatten als het product niet voldoet aan de kwaliteitsnormen. Misleidende aanduidingen, zoals het gebruik van een nationale vlag die niet overeenkomt met het land van oorsprong, zijn ook niet toegestaan.

Deze wijzigingen zorgen ervoor dat de wetgeving in lijn wordt gebracht met internationale standaarden zoals UNECE en Codex, en ondersteunen de EU-strategie “Farm-to-Fork”. Voor bedrijven in de AGF-sector is het van belang hun processen tijdig aan te passen en leveranciers in te lichten over deze nieuwe regels om vanaf begin 2025 aan deze wetgevingen te voldoen.



Benieuwd hoe Kleemans Organisatieadvies u kan helpen?